Matproduksjon i hele landet, da trenger vi markedsordningene

Markedsordningene er en av grunnpilarene i den norske landbrukspolitikken og er en forutsetning for å nå Stortingets mål om økt norsk matproduksjon.

For å nå dette målet må vi i framtida produsere mer mat på norske ressurser og videreføre den geografiske produksjonsfordelingen. Disse ordningene har i sterk grad bidratt til å opprettholde et stort omfang av norsk matproduksjon gjennom et aktivt landbruk i alle deler av landet. 

- Sikkerhet for avsetning av bondens produkter i markedet og lønnsomhet for bonden gjennom uttak av målpris avtalt i jordbruksforhandlingene er en viktig forutsetning å videreføre kanaliseringspolitikken. Dette har vært hensikten med markedsordningene fra de ble etablert, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri og Norske Felleskjøp.

Regjeringen foreslår i dag endringer på markedsordningen for geitemelk, svin, egg, korn, epler og poteter. I tillegg foreslås det å fjerne en rekke enkeltordninger som i sum vil svekke norsk matproduksjon, særlig i distriktene.

- Vårt utgangspunkt er at vi skal bruke jorda der jorda ligger og ha produksjon i hele landet. Da trenger vi hele verktøykassen, i tillegg til markedsordningene, avslutter Skuterud.

Kalender

9.00-15.45 21. januar 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo

Siste nytt

- Det er lite DON i hvete, litt i havre, og flest høye verdier i havre i Trøndelag, sier Marte Narvestad, fagkonsulent markedsregulering i Norske Felleskjøp.

Norske Felleskjøp gjev kompensasjon for omdisponering av eit overskot av 8 734 tonn matkveite klasse 5 til fôr.

I podcasten «Bak maten med Caroline» har Caroline Ålum Solberg besøk av fagsjef i næringspolitikk hos Norske Felleskjøp Per Christian Rålm, og tidligere leder i natur og ungdom Gaute Eiterjord.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.